Честит 11-ти Май! Патронен празник на училището!

Честит 11-ти Май! Патронен празник на училището!

Честит 11-ти Май! Патронен празник на училището!

Днес, на 11 – ти Май 2023 г., българският народ почита Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, създатели и разпространители на първата славянска азбука - глаголицата.
От 1863 г., 11-ти Май се установява като църковен празник, а След Освобождението се превръща и в общоучилищен празник на славянските първоучители. Тогава се заражда идеята за химн.
През 1892 г. Стоян Михайловски, тогава учител в Мъжката гимназия, написва "Върви народе възродени". Химн, който от тогава насам оглася всички училища в страната.
Ние, от „Школото по българщина“, в Пордим имаме привилегията да носим името – СУ „Св., Св. Кирил и Методий“. Затова днешният ден за нас не е просто празник от църковния и светския календар, а ПАТРОННИЯТ НИ ПРАЗНИК!
Днес сме с приповдигнато и празнично настроение, нямаме търпение да споделим тази емоция, както помежду си, така и с близки, и приятели! Осъзнаваме какво богатство имаме, оценяваме положените усилията и се радваме на постигнатото!
Изключително сме горди и имаме самочувствието, че успешно продължаваме просветителското дело на Светите братя. Не случайно всеки пристъпил прага на школото ни се обръща към нас с думите: „Вие сте истински образец за подражание!“
Всичко това е благодарение на голямата обич, която получаваме от настоящите ни учители, ученици и непедагогически персонал, от нашите бивши колеги и възпитаници, от безбройните ни приятели с големи сърца от областта и страната и накрая, но не на последно място благодарение на обичта на пордимчани.
БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ОЗАРЯВАТЕ С ВАШАТА СЪПРИЧАСТНОСТ И ОТДАДЕНОСТ!
САМО, КОГАТО ЧОВЕК МИЛЕЕ ЗА НЕЩО, ТО УСТОЯВА ВЪВ ВРЕМЕТО!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
Емилия Василева,
Директор на СУ „Св., Св. Кирил и Методий“